Chagas: Is tropical disease really the new AIDS?

02 Tháng Sáu 201212:00 SA(Xem: 18382)
Chagas: Is tropical disease really the new AIDS?

Chagas: Is tropical disease really the new AIDS?

By Dylan Stableford | The Lookout


Chagas, a tropical disease spread by insects, is causing some fresh concern following an editorial—published earlier this week in a medical journal—that called it "the new AIDS of the Americas."

More than 8 million people have been infected by Chagas, most of them in Latin and Central America. But more than 300,000 live in the United States.

The editorial, published by the Public Library of Science's Neglected Tropical Diseases, said the spread of the disease is reminiscent of the early years of HIV.

"There are a number of striking similarities between people living with Chagas disease and people living with HIV/AIDS," the authors wrote, "particularly for those with HIV/AIDS who contracted the disease in the first two decades of the HIV/AIDS epidemic."

Both diseases disproportionately affect people living in poverty, both are chronic conditions requiring prolonged, expensive treatment, and as with patients in the first two decades of the HIV/AIDS epidemic, "most patients with Chagas disease do not have access to health care facilities."

Unlike HIV, Chagas is not a sexually-transmitted disease: it's "caused by parasites transmitted to humans by blood-sucking insects," as the New York Times put it.

"It likes to bite you on the face," CNN reported. "It's called the kissing bug. When it ingests your blood, it excretes the parasite at the same time. When you wake up and scratch the itch, the parasite moves into the wound and you're infected."

"Gaaah," Cassie Murdoch wrote on Jezebel.com, summing up the sentiment of everyone who read the journal's report.

Chagas, also known as American trypanosomiasis, kills about 20,000 people per year, the journal said.

And while just 20 percent of those infected with Chagas develop a life-threatening form of the disease, Chagas is "hard or impossible to cure," the Times reports:

The disease can be transmitted from mother to child or by blood transfusion. About a quarter of its victims eventually will develop enlarged hearts or intestines, which can fail or burst, causing sudden death. Treatment involves harsh drugs taken for up to three months and works only if the disease is caught early.

"The problem is once the heart symptoms start, which is the most dreaded complication—the Chagas cardiomyopathy —the medicines no longer work very well," Dr. Peter Hotez, a researcher at Baylor College of Medicine and one of the editorial's authors, told CNN. "Problem No. 2: the medicines are extremely toxic."

And 11 percent of pregnant women in Latin America are infected with Chagas, the journal said.

(Source: news.yahoo.com)

Gửi ý kiến của bạn
Tên của bạn
Email của bạn
30 Tháng Mười Một 2021(Xem: 78)
"Nếu bạn thường xuyên cảm thấy mệt mỏi và muốn nghỉ ngơi thì lý do có thể đến từ việc bạn sinh hoạt sai cách."
26 Tháng Mười Một 2021(Xem: 104)
"Chúng ta may mắn được giáo dục và được chích ngừa từ khi còn nhỏ ở Việt Nam, không bị cơn bão loạn thông tin đầu độc. Và được học thói quen “Nghĩ đến người khác trước.”
23 Tháng Chín 2021(Xem: 5048)
- CUỘC SỐNG - SỨC KHOẺ - CHỮ NGHĨA - MẸO VẶT - THƯ GIÃN - ẨM THỰC
03 Tháng Giêng 2021(Xem: 2046)
"Đi xe đạp là một trong những bài tập tốt nhất cho cơ thể lão hóa. Nó giúp hệ thống tim mạch và trái tim của bạn khỏe mạnh. Nhiều nghiên cứu cho thấy đi xe đạp thực sự có thể làm chậm quá trình lão hóa theo nhiều cách khác nhau."
01 Tháng Mười Hai 2020(Xem: 2974)
"BS Kenneth Remy nói với BBC rằng "đeo khẩu trang không khó chịu bằng phải cắm một ống nhựa vào đường thở của bạn."
25 Tháng Mười Một 2020(Xem: 2297)
“Tôi rất biết ơn vì có cơ hội phục vụ đất nước này. Cơ hội chính là thế mạnh! Tôi cũng như Đại sứ Nagy đều là những người nhập cư và là những người tị nạn chủ nghĩa cộng sản. Dù cho ai có nói thế này thế kia, nhưng tôi nghĩ rằng các cơ hội vẫn còn hiện hữu!”
25 Tháng Chín 2020(Xem: 2541)
"Tuy không hẳn vì bất hiếu nhưng do định kiến là người cao tuổi không cần ăn nhiều nên không thiếu người già bị rơi vào tình trạng suy dinh dưỡng một cách oan uổng! "
10 Tháng Tám 2020(Xem: 2823)
"Mặc dù virus corona có thể không gây tổn thương đến sức khỏe con người toàn cầu một cách thảm khốc như bệnh dịch hạch hồi Thế kỷ 14, nhưng đại dịch mới nhất này chắc chắn sẽ làm thay đổi thế giới."
SINH HOẠT
MINH XÁC QUAN ĐIỂM
- Website do một ít Thụ Nhân chung sức, dù rộng mở đến tất cả đồng môn trong tình thân hữu, nhưng không nhân danh hay đại diện tập thể nào.

- Quan điểm của bài viết trong Diễn Đàn là của cá nhân tác giả, không hẳn phản ánh quan điểm chung của Ban Biên Tập và những người tham gia Diễn Đàn.
KHÁCH THĂM VIẾNG
568,345